Parkinson Hastalığına Bağlı Konuşma Bozukluğu

Parkinson hastalığı bazal gangliyon devresinin işlevini etkileyen beyin sapının orta beyninde dopaminerjik nöronların dejenerasyonundan kaynaklanmaktadır. Beyinde yeterli depomin salgılanmaması durumunda görülür. Nörolojik bir hastalıktır.

Kas sertliği, azalmış hareket aralığı, dinlenme durumunda ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede veya kafada titreme, konuşma organları hareketlerinin azalması, ses kalitesinin düşmesi ve genel hareket yavaşlığı Parkinson hastalığının özellikleridir. Yüz görünümü duygusuzdur. Hastalığın başlangıç yaşı genellikle 50 yaşın üzerindedir ve erkeklerde daha çok görülmektedir (3: 2 erkek-kadın oranı) Parkinson hastalarının %90’ı konuşma sorunu yaşamaktadır.

Parkinson Hastaları Neden Konuşma Sorunu Yaşarlar?

Parkinson hastalarında beyindeki ilgili nöronlarda depomanin azalması hareketlerin eskisinden daha güçsüz olmasına sebep olur. Bu güçsüzlük, konuşma ile ilgili sorunlara da yol açmaktadır. Bu sorunlardan öncelikli olanı, ses tonunun düşük olması ve telafuzunun net olmamasıdır. Hasta, düşüncelerini düşündüğü kadar hızlı söyleyemez. İhtiyaç duyduğu kelimeleri bulmakta zorlanır ve diğer insanların konuştuklarını hemen anlamakta güçlük yaşayabilir. Ayrıca, konuşma esnasında düşüncelerini birine cevap verecek kadar hızlı bir şekilde bir araya getirme sorunu yaşayabilir. Aynı anda birkaç farklı şey yapması gerektiğinde (örneğin, yürümek ve konuşmak) zorluk yaşayabilir.

Parkinson Hastalığı Olan Kişilerde Ses Disfonksiyonunun Tipik Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastaları tipik olarak monoton (ifadesiz), düşük hacimli, kalitesiz bir sese sahiptir. Ses kısıklığı, tekdüze perde, tek renklilik ve nefes darlığı vardır. Genellikle kelimeler arasında uygunsuz sessizlikler mevcuttur ve uzun duraklamalarla kısa patlamalar halinde ses üretilir. Konuşma bulanıktır. Hastaların yaklaşık yüzde 15’i titrek bir sese sahiptir.

parkinson-hastaligina-bagli-konusma-bozuklugu

parkinson-belirtileri

Parkinson Hastalarının Konuşması Nasıl Düzelir?

Parkinson hastalığı, tipik olarak çeşitli ilaçlarla agresif bir şekilde tedavi edilen ciddi tıbbi bir durumdur ve bazı durumlarda Derin Beyin Stimulasyonu (DBS) gibi cerrahi prosedürler gerekebilir. Bu tür nörofarmakolojik ve cerrahi tedavilerin uzuv hareketi üzerinde olumlu bir etkisi olmasına rağmen, bu yöntem ile konuşma ve ses semptomları tutarlı olarak iyileşememektedir. Parkinson hastaların konuşma bozukluğunu tedavisi için özel terapi teknikleri uygulanmaktadır. Ses teli yakınlaşmasını arttırmayı amaçlayan yoğunlaştırılmış ses terapisi etkili olmaktadır. Uygulanan teknik, ses yüksekliği ve konuşma anlaşılabilirliğin geliştirilmesinde başarılı olmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

damak-dudak-yariklari
Damak- Dudak Yarıkları

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
konusma-gecikmesi
Konuşma Gecikmesi

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku